Sibirisk katt - S*Jasiones

     

 

Kattungar

   

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

-------------------------------

Till Salu

-------------------------------

Planer

-------------------------------

Kullar

-------------------------------

 

Att tänka på!

Det är mycket att tänka på innan man skaffar en ny familjemedlem. En innekatt, till skillnad från tex en hund, kan ofta leva uppåt 15-20 år och därför är det ett stort åtagande att öppna sitt hem för en liten kattunge. Under sin livstid behöver katten, förutom självklara saker som mat, husrum, leksaker och massor med tid och kärlek, även annat som man kanske inte alltid tänker på. För att undvika att katten insjuknar i kattpest och kattsnuva, som är två allvarliga sjukdomar, rekommenderas att katten vaccineras åtminstone vart annat år under hela sin livstid. Detta trots kattungens grundvaccination innan flytt. När det gäller Sibiriska katter (liksom de flesta andra raser) så rekommenderas även att man ultraljudstestar katten för hjärtsjukdomen HCM. HCM är en ärftlig hjärtsjukdom  som kan leda till plötslig död om den inte upptäcks i tid. Uppfödare inom rasen arbetar aktivt för att avla bort sjukdomen och då är testning av katter ett mycket viktigt led. (Läs mer om HCM här) Jag vill helst att mina kattungar testas vid 3 resp 6 års ålder.

Dessutom kan ju katten bli sjuk eller skada sig annars också och har man inte katten försäkrad kan även små åtgärder kosta många tusenlappar. Att man som ny ägare försäkrar sin katt anser jag därför är mycket viktigt. Kattungar från mig är försäkrade i Agria men det finns även andra försäkringsbolag.

Hane eller hona?

Man måste ju också bestämma sig för om man vill ha en hona eller hane när man ska köpa kattunge. Könet spelar egentligen inte så stor roll om man inte har tänkt använda katten i avel. En sällskapskatt (som givetvis även kan ställas ut) ska alltid kastreras, oavsett om det är en hona eller hane. 

 

Rent temperamentsmässigt kan man ibland höra att hankatter är lite mer barnsliga och beroende av sina ägare än honkatter, som i sin tur ofta är lite mer självständiga och aktiva. Hur mycket sanning som ligger i detta är nog ytterst individuellt och när katterna är kastrerade är de väldigt små skillnader mellan könen. De större skillnaderna ligger egentligen mest i utseendet. Hankatterna blir lite större än honorna, och de ser oftast grövre och kraftfullare ut. Honorna är ofta "sötare" och har ett lite mer ”feminint” utseende. Oavsett om man väljer en hane eller en hona så kommer man att få en underbar kamrat - Sibiriska katter är i regel mycket sociala. 

 

Deras sociala behov tillsammans med att de är relativt aktiva gör dock att det ibland kan vara svårt att tillfredsställa deras behov om man är borta hemifrån långa perioder varje dag. I sådana fall rekommenderar jag en kompis till katten. Har man två katter har de sällskap av, och kan leka med, varandra. Både han- och honkatter anpassar sig oftast alldeles utmärkt till att leva tillsammans med en kompis av samma kön, vilket kan vara att föredra så man inte riskerar oönskade kattungar. Allra enklast är det förstås om katterna får växa upp tillsammans, men det brukar inte vara några problem om man redan har en vuxen katt hemma heller. 

                                                            www.jasiones.se © 2007 created by Johanna Fager johannafager@gmail.com