Köpa kattunge?

Att tänka på innan!
Det är mycket att tänka på innan man skaffar en ny  familjemedlem. En innekatt kan ofta leva uppåt 15 år och därför är det ett stort åtagande att öppna sitt hem för en liten kattunge. Under sin livstid behöver katten, förutom självklara saker som mat, husrum, leksaker och massor med tid och kärlek, även annat som man kanske inte alltid tänker på. En katt ska tex alltid försäkras då veterinärvård är mycket kostsamt annars. Den ska också vaccineras mot kattpest och kattsnuva löpande under hela sin livstid, detta trots kattungens grundvaccination innan flytt.


När det gäller Sibiriska katter (liksom många andra raser) så rekommenderas även att man ultraljudstestar katten för hjärtsjukdomen HCM. Vi ser helst att våra kattungar som säljs till sällskap testas vid åtminstone 3 resp. 6 års ålder. För katter som säljs till avel gäller så klart testning efter gällande hälsoprogram. För
mer info om HCM och hälsoprogrammet klicka Här.


Hane eller hona?
Känner du att du kan ge en katt ett bra och livslångt hem så måste du också bestämma sig för om du vill ha en hona eller hane. Könet spelar egentligen inte så stor roll om man inte har tänkt använda katten i avel. En sällskapskatt (som givetvis även kan ställas ut) ska alltid kastreras, oavsett om det är en hona eller hane.
Rent temperamentsmässigt kan man ibland höra att hankatter är lite mer barnsliga och keliga än honkatter, som i sin tur ofta är lite mer självständiga och aktiva. Hur mycket sanning som ligger i detta är nog ytterst individuellt och när katterna är kastrerade är de väldigt små skillnader mellan könen. De större skillnaderna ligger egentligen mest i utseendet. Hankatterna blir lite större än honorna, och de ser oftast grövre och kraftfullare ut. Honorna är ofta "sötare" och har ett lite mer ”feminint” utseende. Oavsett om man väljer en hane eller en hona så kommer man att få en underbar kamrat då Sibiriska katter i regel är mycket sociala.


En eller två katter?
Om man ska ha en eller två katter beror framförallt på ens livssituation. Sibiriska katter är som nämnts väldigt sociala och de är dessutom relativt aktiva. Jobbar/pluggar man heltid så att man är borta stora delar av dagen, och kanske dessutom har andra hobbies på kvällstid, kan det vara svårt att

tillfredsställa deras behov. I dessa fall anser vi att man bör ha två katter. Vi säljer inte heller kattungar som ensamkatter till den här typen av hem - både av omtanke om katten och om ägaren. En understimulerad och olycklig katt utvecklar lätt problembeteenden.


Två katter har sällskap av varandra och kan leka och mysa ihop när man inte har tid med dem. Särskilt i kattungestadiet (upp till ca 1,5 år) när de har extra mycket energi har de glädje av varandra.


Är man istället hemma om dagarna eller ens vardag ser ut på så sätt att katten inte är ensam mer än några timmar om dagen så är det oftast inga problem att ha en ensam katt.



S*Jasiones Celine, 3 veckor

Både han- och honkatter anpassar sig oftast alldeles utmärkt till att leva tillsammans med en kompis av samma kön, vilket kan vara att föredra så man inte riskerar oönskade kattungar innan katterna hinner kastreras. Allra enklast är det förstås om katterna får växa upp tillsammans, men det brukar inte vara några problem om man redan har en vuxen katt hemma heller. Köper man två kattungar ur samma kull så ger vi rabatt.


Fundera över följande...


  • Vill alla i hushållet ha katt? En katt är en familjemedlem och förtjänar att behandlas som en av samtliga.
  • Bor du tillräckligt stort, och är beredd att kattanpassa din bostad, så att en katt trivs?
  • Har du tid att ha katt? En katt behöver kärlek och aktivering varje dag.
  • Har du råd att ha katt? Försäkring, kattsand, näringsriktig mat, leksaker, klösmöbler, årliga vaccinationer, kastrering och veterinärvård kostar.
  • Kan du acceptera katthår på kläderna, i sängen, på soffan, ja överallt faktiskt?
  • Kan du acceptera att katten ibland tex kommer välta ner saker, tugga på blommor, kräkas på mattan eller klösa på möblerna?
  • Kan du ta ledigt för att åka till veterinär/vara hemma om katten blir sjuk?
  • Om du åker på semester, har du någon som kan ta hand om katten då?
  • Om din livssituation ändras, vad händer då med katten?
  • Om någon i familjen blir allergisk, vad händer då med katten?
  • Kan du acceptera att en katt oftast är en ögontjänare och gör som den vill?